Anasayfa Çamlıkta Off Road Yapıyorum Robot Yarışması

Çamlıkta Off Road Yapıyorum Robot Yarışması

Görev Tanımı

İlçelerimizde daha önce tasarlanan robotlar şartları belirlenen, zorluk düzeyi olan, çeşitli engellerin bulunduğu pistimizdeki bölümleri aşarak parkuru en az hata ile ve en kısa sürede tamamlamaya çalışırlar.

Yarışmanın Genel Özellikleri

  1. Okullarımız 2 öğrenci ve 1 öğretmenden oluşan takım kuracaklar.
  2. Kendi imkanları veya KodluYOZ Atölyeleri’ nde bulunan robotlarla çalışmaya başlayacaklar.
  3. Yarışmaya katılmak istedikleri robotların tasarımları ile ilgi en fazla 10 resim ve 100 MB geçmeyen çalışma videolarını yarışma başvuru formuna ekleyerek 4 Mayıs 2020 tarihi 23.59 ‘a kadar başvuru yapacaklar.
  4. Her okul bir robot takımı temsil edecektir. Birden fazla başvuru olması durumunda komisyonumuz tarafından yarışma formatına en uygun finalistler 1 Haziran 2020   ilan edilerek okulu temsilen görevlendirilecektir.
  5. Yarışma tarihi  haziranın ikinci haftası, tarihler ve yarışma yeri daha sonradan ilan edilecektir. 
  6. İlan edilen tarihte yarışmacı olarak belirlenen öğrenci ve öğretmenler görevli izinli sayılacaktır.
  7. Yarışmamız il Merkezinde yapılacaktır. Yarışma yeri ilerde duyurusu yapılacaktır.
  8. Yarışma zemini Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanacaktır.
  9. Yarışma saat 10:00 da yarışma kuralarının çekilmesi ile başlayacaktır.
  10. Robotlar yarışma günü açıklanacak olan kura sonuçlarına göre sırayla yarışırlar.

Yarışma Hakkında

  1. Robotlar hakemler tarafından kontrol edilir. Robotlarda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
  2. Yarışmacıların yarışma esnasında robotlara toplam 5 müdahale hakkı vardır. Bu müdahalelerin herhangi birinde 1 defaya mahsus olmak üzere teknik mola alınabilir. Teknik molada pist dışından herhangi bir malzeme eklenmesi ya da değiştirilmesi yapılamaz. (Pil değişimi yapılamaz.) Teknik mola 2 dakika ile sınırlıdır. Yapılan her müdahalede ceza puanı yazılır.
  3. Yarışmacıların pisti tamamlamak için toplam 5 dakika süresi vardır. Bu süre içerisinde pisti bitiremeyen yarışmacılar elenir.
  4. Pistin bölümlerine yarışma durumuna göre, hakemlerin kararıyla belli aralıklarla malzeme eklemeleri yapılacaktır. Toprak Tepe, Kozalaklı Arazi gibi…
  5. Belirtilen kuralların dışında yaşanacak kararsızlıklarda son kararı yarışmanın hakemleri ve koordinatörler verecektir.
  6. Kasıtlı olarak piste zarar veren robotlar diskalifiye edilecektir.
  7. Uzaktan kumandalı RC hazır araçlar kapsam dışıdır.

Pist Özellikleri

  1. Pist üzerinde, her biri ayrı puanda olacak şekilde 6 farklı etap bulunacaktır. Bu etaplarda kum, toprak tepe, sürpriz bölüm, kaya, orman (kozalak, çalı, çırpı) gibi doğal engeller dışında özel tasarlanmış tahterevalli bulunacaktır.
  2. Pistteki bölümlerin genişliği 30 cm, boyu 50 cm olacaktır.
  3. Taş zemin üzerinde pist hazırlanacaktır.
  4. Toprak tepenin yüksekliği 15 cm olacaktır. Toprak tepenin üstü düzleştirilecektir.
  5. Tahterevallinin tam ortasındaki desteğin zeminden yüksekliği 22 cm olacaktır. Tahterevalli tek parça şeklinde, 58 cm boyunda, 30 cm genişliğinde konumlanacaktır.

 Robot Özellikleri

  1. Robotlar otonom olmak zorunda değildir, herhangi bir cihazla kablosuz kontrol edilebilir.
  2. Kablolu kontrollerin sağlandığı robotlar yarışma için kabul edilmeyecektir.
  3. Robotların ağırlık ve boyutlarında bir sınırlama yoktur. Robotlar pist ölçülerini aşmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Piste zarar vermemelidir.

 Ceza ve Puanlama Sistemi

  1. Etap puanlamaları şu şekilde olacaktır:
    • Kum: 100 Puan
    • Toprak Tepe: 150 Puan
    • Orman: 150 Puan
    • Sürpriz Bölüm: 300 Puan
    • Tahterevalli: 150 Puan
    • Kaya: 150 Puan

Toplam 1000 puan üzerinden hesaplanacaktır.

  1. Yarışma sırasında en çok puanı en kısa sürede toplayan robot, yarışmayı birinci olarak tamamlar. Eğer puanlar aynı ise yarışmacıların yarışmayı bitirme sürelerine bakılır.
  2. Yarışma alanındaki robotlar, engeli geçemediği bölümlerde (Bölümü geçemediğine 25 saniye sonunda karar verilir.) engelden 0 puan alır. Yarışmacı, robotunu diğer engelin başlangıç noktasına koyar. Bu müdahale, bir müdahale hakkını kullanmaya sebep olur. Yarışmacı bölümü geçemeyeceğini bildirdiği taktirde ilgili bölümde en az 10 saniye robot aktif olarak çalışmalı, alanı geçmeyi denemelidir.
  3. Pist dışına çıkan robot, kendi imkânları ile yarışa geri gelemez ise yarışmacı, robota müdahale eder. Müdahale olana kadar süre devam eder; müdahale anında süre durdurulur, yarışmacı başlayana kadar süre işlemez. Bu müdahale 50 ceza puanına ve bir müdahale hakkının kullanılmasına sebep olur.
  4. Yarışma etaplarını, kestirme yoldan geçmek ya da robotun bir kısmı pist dışındayken geçmek o engelin tamamlanmadığı anlamına gelir. Bu durumda robot, yarışma hakeminin kararı ile o engelin en başından tekrar başlatılır. Bu durum için 50 ceza puanı uygulanır. Tekrarlanması durumunda o engelin geçilemediği kabul edilir.
  5. Yarışma puanlaması kurallar ve cezalar çerçevesinde gerçekleşir. Hakemler yarışma esnasında engellerin doğru geçilip geçilmediği hakkında insiyatif alabilir.

Tüm itirazlar hakem koordinatörlerine yapılacaktır. Bu itirazlar yazılı şekilde sunulmalıdır.

 

Yarışma Başvurusu için linke tıklayınız bilgileri doldurup öğrenciye ait tasarımı ekledikten sonra bu linkteki excell formu indirip bilgileri doğru bir şekilde doldurup kodluyoz66@meb.gov.tr adresine mail olarak atınız. 

 

Yoruma kapalı alan...