Anasayfa Code.org

Code.org

Code.org nedir?

Code.org, Microsoft ve Google gibi devler tarafından desteklenen genç yaşta kod okuryazarlığını aşılamak amacıyla başlatılan projedir. Hiç programlama bilgisi olmayan biri bile oyun oynayarak kodlama mantığını öğrenebilir. Ücretsiz olmasının yanısıra, birçok dil desteğine sahiptir.

Code.org tanıtımında Bill Gates, Mark Zuckerberg, will.i.am, Chris Bosh, Jack Dorsey, Tony Hsieh, Drew Houston, Gabe Newell, Ruchi Sanghvi, Elena Silenok, Vanessa Hurst, ve Hadi Partovi gibi isimler yer almaktadır. Aşağıda tanıtım videosunu paylaştım.

Code.org aslında kod gerektirmeden, kod blokları kullanarak küçük yaştaki bireylere, algoritmik düşünmeyi, bir işi sıraya koymayı, sıralanan işi tekrarlamayı, o işle ilgili fonksiyonlar üretme beceresi kazandırır. Bu eğitimin ardından öğrenciler, scratch gibi yazılımlarla kendi oyunlarını, animasyonlarını üretebilir. Ayrıca bu becerileri kazanan öğrenciler, diğer derslerinde de bu becerileri kullanarak daha başarılı olurlar.

Hangi yaş grubuna hitap eder?

Code.org, okul öncesinden başlayarak, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine kadar birçok yaş kitlesine hitap eder. Hangi kodlama platformunu kullanırsanız kullanın, kısa bir süreliğinede olsa öğrencilerinizin mutlaka code.org sitesinde zaman geçirmesini sağlayın. Kod bloklarını öğrenen öğrenciler, ileride satır satır kod yazmada zorlanmayacaklar. Ayrıca kod bloklarının ne işe yaradığını en hızlı ve en kolay şekilde code.org üzerinde öğrenebilirler.

Hangi dersten başlamalıyım?

İlk defa kodlama dersi alan öğrenciler mutlaka Ders 1’den başlamalıdır. Bu derste 18 sahne vardır ve her sahne ortalama 10 adımdan oluşmaktadır. İlk sahnelerde basit yön tayini, sıralama, ayıklama konuları işlenirken, ilerleyen sahnelerde, tekrar ve eğer fonksiyonu gibi konularda işlenmektedir.

5-6-7 yaş için Ders 1 ve Ders 2’nin bir kısmı, 8 yaştan itibaren ise Ders 1, 2, 3 ve 4 öğrencilerin kolaylıkla çözebileceği derslerdir. Derslerin yanı sıra Mine Craft, Starwars, Anna ve Elsa gibi özel bölümlerde bulunmaktadır. Ancak öğrencilerin Ders 1’e göz atarak bu bölümlere geçmesi daha iyi olacaktır.

Derslerde neler var?

Bu sitede derslere tek tek değineceğim, Dersler ↵ sayfasında her ders ve sahnelerin açıklamasını görebilirsiniz. Kısaca değinmek gerekirse, ekranın sol tarafında bir oyun, sağ tarafında ise kullanabileceğiniz bloklar mevcut. Oyuna bakarak sırayla hangi bloklardan kaçar adet eklemeniz gerektiğini çözmeye çalışıyorsunuz ve sürükleyerek sahneye taşıyorsunuz. Her adımda kullanacağınız blok sayısı sınırlı, gereğinden fazla blok kullanırsanız hata veriyor ve tekrar çözmenizi istiyor. Doğru yaparsanız size kod satırlarını gösteriyor. Böylece satır kodlarına da aşina olmaya başlıyorsunuz. Sahneler gittikçe zorlaşıyor ve ortaya kullanmanız gereken yeni bloklar çıkıyor.

Dersler bitti, şimdi ne yapacağız?

Code.org sitesinde, her ders sonunda 1 sertifikaya sahip oluyorsunuz, böylece öğrenciler sertifika kazanma konusunda da ekstra bir motivasyona sahip oluyorlar, ayrıca sertifikalar oldukça şık, minecraft ve starwars temalı sertifikalar var. Tüm dersleri bitirdiğinizde ise artık blok kodları kullanma konusunda master oldunuz demektir. Hemen scratch hesabı oluşturarak yeni projeler (oyun, animasyon, sanat çalışmaları) üretebilirsiniz.

 

Not: İlerleme durumu sayfasında öğrencilerinizin hangi derste, hangi sahnede olduklarını, atladığı ve yanlış yaptıkları adımları görebilir ve öğrencilerinizin durumlarını analiz edebilirsiniz.

İyi Yönleri

  • HTML 5 tabanlı olmasından dolayı, tüm cihazlarla uyumlu bir site, ister telefon, tablet, ister bilgisayarınızdan kolayca ders yapabiliyorsunuz.
  • Okul öncesinden başlayarak, orta okul seviyesine kadar dersler mevcut. Her yaştaki öğrenciye basit bir şekilde algoritmik düşünme sistemini verebiliyorsunuz.
  • Video ve resimli anlatımlarla öğrencinin kendi kendine öğrenmeyi sağlaması, videolarda futbolcu, sanatçı gibi ünlü simaların çıkarak öğrencileri motive etmesi
  • Basit bir arayüze sahip olması, öğrenci ve öğretmen açısından yönetimin kolay olması. Öğrenci gelişiminin takip edilmesi.

Kötü yönleri

  • Eski model bazı tabletlerde uyum sorunu olabiliyor.
  • Küçük tabletler ve telefonlarda, giriş yap butonu bazen çıkmıyor.
  • Site bazen yavaş olabiliyor.
  • Yıl boyunca 1-2 kez site bakıma girebiliyor ve 1 hafta sürüyor. Bu sırada dersler devam etmesine karşın, öğrenci ve öğremen giriş yapamıyor.
  • E-posta ile öğrenci eklemede hızlı bir yöntem olmaması

(Alıntıdır) http://kodlamayabasla.com/platformlar/web-siteler/code-org-nedir.html

Yoruma kapalı alan...