Code.org – Kayıt olma, sınıf ve öğrenci ekleme
Code.org sitesine nasıl üye olunur? Sınıf ve öğrenci ekleme nasıl yapılır? Öncelikle şunu belirtelim, hiç üye olmadan kodlamaya başlayabilirsiniz, ancak tekrar siteye girdiğinizde nerede kaldığınızı göremez ve öğrencilerin gelişim durumunu takip edemezsiniz.
1. İlk olarak code.org’a öğretmen olarak üye oluyoruz. Bilgileri doldurduktan sonra, Hesap Oluştur‘a basıyoruz ve hesabımız açılıyor. Üye olma sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
2. Giriş yaptıktan sonra, karışımıza Öğretmen anasayfa geliyor, burada Öğrenci Hesapları ve İlerleme, Ders Gelişimiz gibi 8 bölüm var. Başlamadan bir derslere göz atayım derseniz, Ders gelişim sayfasından hemen kodlamaya başlayabilirsiniz. Kodlama derslerine daha sonra detaylı gireceğimiz için, şimdi Öğrenci hesapları ve ilerleme kısmına tıklayarak devam ediyoruz.
3. Bu kısımda yeni bir sınıf oluşturarak, öğrencilerimizi sınıfa eklemeye başlıyoruz. 1. kısımda Yeni Bölüme tıklayarak bir sınıf oluşturuyoruz. 2. kısıma sınıf adını yazıyoruz, 3. kısımda ise oturum açma türünü seçiyoruz. Bu kısım öğrencilerinizin yaş durumuna göre önemli. Eğer okul öncesi ve 1. sınıf öğrencileri için hesap oluşturuyorsanız, öğrenciler okuma-yazma bilmediğinden picture seçmelisiniz, böylece öğrencilerin şifreleri resim olacak, oturum açarken kendilerine ait resimleri seçerek giriş yapacaklar. Üst sınıflar için word yada email seçebilirsiniz. Word seçerseniz, öğrencileri sınıflara siz ekleyebilirsiniz, email seçerseniz, öğrenciler kendi e-posta hesapları ile sınıfınıza kayıt olacaklar. 3. sınıftan itibaren e-posta seçmenizi öneririm. Kurs kısmında ise Ders 1 seçerek Kaydet butonuna basabilirsiniz.
4. Sınıf kaydetme işleminin ardından sınıfımıza öğrenci eklemek için, Öğrencileri yönet‘e tıklıyoruz ve karşımıza gelen ekranda Birden fazla öğrenci ekle kısmından elimizde word yada excel olarak bulunan listeyi kopyalayarak buraya yapıştırabiliriz, böylece bütün sınıfı bir kerede kaydedebiliyoruz.
5. Öğrencileri kaydettikten sonra tüm öğrencilerin listesi karşımıza geliyor ve bu sayfadan öğrencinin yaşını, cinsiyetini ve parolasını belirledikten sonra kaydediyoruz.
6. Öğrencilerimizi sisteme tanımladıktan sonra, öğrencilere birer giriş kartı oluşturabiliriz, bu kart üzerinde öğrencilerin hangi sayfaya girerek, şifre olarak hangi resmi seçmeleri gerektiği yazıyor. Bunun için bulunduğumuz sayfada biraz aşağı iniyoruz ve öğrenci kartları yazan linke tıklıyoruz.
7. Öğrenci giriş yapacağı sayfaya girdiğinde ise, karşısına sınıf listesi gelecek ve buradan adını bularak seçecek. Sonra karşısına 18 tane resim gelecek ve kendi şifresi (kartındaki resim) hangisiyse onu seçerek giriş yap butonu basacak.
- Örnek öğrenci kartları